Singura scuza pe care ai voie sa o folosesti  si care iti va aduce rezultate  

Singura scuza pe care ai voie sa o folosesti si care iti va aduce rezultate

Am vazut mai intai la altii si apoi la mine cat de invenitivi suntem cand vine vorba de a gasi scuze pentru rezultatele pe care nu le avem, si cate obstacole imaginare ne fabricam pentru a nu actiona.

Cand intreb pe cineva ce il opreste sa faca un anumit lucru pe care il vrea poate gasi n scuze dar toate sunt egale intre ele, indiferent de cum suna.  Ele sunt doar obstacole pe care mintea ta le percepe, obstacole fabricate de teama ta sau de dorinta de a amana la nesfarsit.

A gasi o scuza a devenit un reflex si desi nu e unul benefic, am descoperit o scuza pe care chiar ti-o recomand sa o folosesti.

Cel mai important moment in care am folosit scuza despre care iti voi spune a fost atunci cand am creat blogul Personalitatea.

Pe atunci toti prietenii mei credeau ca e o nebunie de-a mea care nu o sa ma tina mult timp. Nu prea intelegeau scopul pentru care scriu, nici pasiunea mea pentru autocunoastere si psiholgie si  nici de ce anume scriu.

Timpul a trecut si majoritatea prietenilor mei sunt “convertiti” in cititori si una din prietenele mele ma va insoti in curand la un seminar de dezvoltare personala.

Privind in urma, imi dau seama ca scuza asta m-a salvat.  Fara ea nu as fi reusit si as fi lasat totul balta la primele semne de scepticism din partea celorlalti.

Din teama de a nu reusi mi-as fi creat alte scuze care sa imi justifice lipsa de perseverenta si actiune.

Le-as fi dat crezare si as fi continuat pe un drum care nu mi se potrivea si nu era vocatia mea.

Te-am facut deja curios sa afli scuza magica?

“Nu stiam ca nu se poate”.  Asta este scuza.

Ce inseamna sa nu stii ca nu se poate?

Singura scuza pe care ai voie sa o folosesti si care iti va aduce rezultate

Cand Einstein a descoperit Teoria Relativitatii a spus “ Toata lumea imi spunea ca e imposibil. Eu nu am stiut asta. Si am reusit.”

Daca vrei sa faci ceva care nu corespunde ideilor pe care le au majoritatea oamenilor, majoritatea va veni sa iti spuna ca ceea ce vrei sa faci e o nebunie.

Iar cand se va intampla asta, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa nu stii ca e adevarat ce iti spun ei.

Ceea ce auzi te afecteaaza si cu cat auzi mai des cu atat incepi sa crezi  mai mult.  Cu cat auzi ca nu poti sa faci ceva, cu atat mintea ta va fabrica scuze ca sa iti demonstreze ca asa este.

Cand incepi sa crezi ca un anumit lucru e imposibil de facut, el chiar devine imposibil de facut.

Ce se intampla atunci cand crezi ca nu poti?

Am vazut ca de obicei oamenii care contrazic ideile majoritatii sunt considerati nebuni in prima faza. Iar de multe ori dupa ce reusesc si dovedesc ca se poate, aceeasi majoritate ii cauta circumstante preferentiale acelui om sau il ridica la rang de idol.

In cazul in care ii gasesc circumtante preferentiale, isi creaza o poveste credibila in jurul reusitei sale, cu motive bine construite, astfel incat sa creada ca cel care a resuit este intr-un fel sau altul mai favorizat decat el. Si ca de asta celalalt a reusit iar el  nu.

In cazul in care il ridica la rang de idol, il imbraca cu calitati aproape de supranatural, de geniu. Drept pentru care, ei nu ar putea face niciodata acelasi lucruru.

Adevarul e ca acei oameni nu sunt nici genii, nici zei. Sunt oameni ca si tine, ca si mine. Oameni care au crezut cu adevarat ca pot si care au facut tot ce le-a stat in puteri ca sa poata.

Edison a avut 10000 de incercari nereusite pana cand a avut una reusita: becul. Crezi ca il mai sprijinea cineva dupa 10 000 de incercari nereusite?  Dar el nu a ascultat parerea celorlalti si asa a intrat in istorie.

Cand asculti parerea majoritatii si chiar crezi ca nu poti, cu siguranata nu vei putea, pentru ca ori nu te vei mai obosi sa incerci sa faci ceva care oricum crezi ca nu poti ori vei incerca cu sentimentul constant ca vei da gres si dupa prima cazatura vei abandona ideea.

Credintele pe care le ai iti determina viitorul. Daca crezi ca nu poti ai dreptate. Daca crezi ca poti, la fel, ai dreptate.

De tine depinde ce alegi sa crezi. In ambele cazuri ai dreptate.

Cum sa foloesti scuza “ nu stiam ca nu se poate”

Ca sa poti sa folosesti aceasta scuza ai nevoie de urmatoarele:

1.   Nu lasa pe altii sa iti spune ce poti sau nu sa faci

Singura scuza pe care ai voie sa o folosesti si care iti va aduce rezultate

Cand cineva spune ca este imposibil isi exprima propiile limite, insa limitele lui nu sunt si limitele tale. El iti spune doar ce nu poate el sa faca, nu ce nu poti tu sa faci.

Recent, Van Damme a facut o reclama pentru Volvo in care facea sfoara pe 2 tiruri. Daca inca nu ai vazut-o, o poti vedea aici.

Au aparut multe reactii la reclama, din care cele mai multe spuneau ca e o facatura, ca asa ceva nu e posibil.

De ce? Pentru ca multi dintre acei oameni cu siguranta nu pot face sfoara pe pamant, daramite pe 2 tiruri in miscare.

Si pentru ei este cu adevarat ceva imposibil. Dar asta nu inseamna ca e imposibil si pentru altii.

Din fericire, multe lucruri pe care multi nu le pot face, ca de exemplu sfoara, au fost facute de suficient de multi oameni incat sa le inchide gura majoritatii si sa ii faca sa nu aiba incotro decat sa recunoasca ca se poate.

Insa, sunt cazuri in care dovezile sunt foarte putine sau deloc.  Cum a fost teoria relativitatii a lui Einstein,  Martin Luther King care a dovedit ca o lupta poate fi castigata fara violenta, Tom Ford care a creat prima masina pe care si-o putea permite orice american sau Edison care a facut “curentul electric sa fie atat de ieftin incat doar bogatii isi vor mai permite sa isi lumineze casa cu lumari.”

Ei nu au avut un precedent inaintea lor. Ei au demonstrat ca imposibilul poate deveni posibil.

Cine iti spune ca nu poti sa faci ceva, iti vorbeste despre propiile limitari.

Si cu cat incerci sa contrazici acei oameni, cu atat se vor inversuna mai tare sa iti dovedeasca ca nu ai dreptate.

De aceea, nu are rost sa te contrazici prin vorbe. Ci prin fapte.

Nu le spune ca se poate. Arate-le ca se poate.

2.   Nu te mai victimiza

Victimizarea este ca o otrava pentru rezultatele pe care le ai. Le ucide pentru ca nu te lasa sa vezi mai incolo de ea. Te limiteaza in cel mai rau mod posibil pentru ca mintea ta va cauta doar validari ca nu poti sa faci ceva.

Ca sa poti sa obtii rezultatele pe care le vrei, trebuie mai intai sa iesi din cercul victimizarii si sa nu mai cauti motive pentru care nu poti.

In viata mea m-am intalnit cu doua tipuri de oameni

–       cei care  au rezultate si daca nu au lucreaza pentru ele

–       cei care au o poveste si o scuza ( sau mai multe ) pentru care nu au obtinut rezultate

Intrebarea este tu in care categorie vrei sa te incadrezi. Daca ma citesti, presupun ca in prima. Asa ca, cand vezi pe cineva care a facut ce vrei tu sa faci, afla mai bine cum a facut decat sa arunci cu pietre in el si sa cauti scuze pentru care nu obtii aceleasi rezultate.

Eu ti-am dat exemplul meu cand am folosit scuza ” nu stiam ca nu se poate”. Vreau sa imi dai si tu exemplul tau si daca inca nu ai inca unul spune-mi unul in care intentionezi sa o folosesti.

Pe curand,

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

3 thoughts on “Singura scuza pe care ai voie sa o folosesti si care iti va aduce rezultate

 • December 18, 2013 at 9:59 am
  Permalink

  Foarte bun articolul. Imi place mult cum scrii.

  Reply
 • December 10, 2013 at 6:29 pm
  Permalink

  Frumos articolul. Complacerea de sine poate fi o scuza?…PS: Jenica, nenea ala cu spagatul, era asigurat de franghii care au fost sterse la montaj( asta asa ca fapt divers)

  Reply
  • December 13, 2013 at 8:44 am
   Permalink

   era asigurat de franghii….dar cati din noi ar putea face asta, cu franghii cu tot? 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *