obstacleopportunity

Am vorbit despre tehnica renuntarii si despre ce presupune ea, iar astazi vreau sa vorbim despre obstacolele care stau in calea acestei practici. 

Inainte sa citesti acest articol, iti recomand ( daca nu ai factu-o deja) sa le citesti pe celelalte doua despre renuntare, pentru ca acesta este o completare a lor. Le poti gasi dand click aici si aici. 

De multe ori mintea se agata atat de tare de un anumit scenariu sau de anumite preferinte pe care le are incat incearca diverse “trucuri” pentru a ne face sa credem ca suntem bine, ca ne-am detasat de un anumit rezultat si ca nu mai avem nevoie de mai multa munca cu noi insine. 

Si, iata cum face asta:

Lipsa actiunii

Cuvantul renuntare duce cu gandul la lipsa actiunii, sau cel putin asa il poate interpreta mintea atunci cand vrea sa fuga de responsabilitate. 

Insa, aceasta practica nu presupune sa stai si sa nu faci nimic, ci doar sa astepi sa ti se intample lucruri. 

Renuntarea presupune in primul rand renuntarea la atasamentul fata de rezultat si fata de scenariile pe care ti le-ai facut despre cum se va intampla un anumit lucru. 

Ceea ce face diferenta atunci cand actionezi detasat este ca actionezi din alt loc din punct de vedere mental si sufletesc. Atunci cand esti atasat si vrei cu disperare sa se intample ceva, vii dintr-un loc din care incerci sa manipulezi si sa controlezi si sa fortezi lucrurile sa se intample. Paradoxal, cu cat incerci mai mult sa fortezi ceva sa se intample, cu atat te vei indeparta mai mult de infaptuirea sa. 

Falsa renuntare 

Falsa renuntare inseamna sa te minti pe tine insuti ( de cele mai multe ori foarte subtil) ca esti detasat de rezultat si ca esti ok indiferent daca se intampla sau nu ceea ce iti doresti. 

O metoda de verificare este aceea de a-ti imagina ca ceea ce iti doresti nu se va intampla si sa fii foarte atent in acest timp la ceea ce simti. Daca simti ceva de genul unei strangeri de inima sau o teama, chiar daca e abia perceptibila, aplica in continuare tehnica pana nu mai ai nisi o forma de rezistenta sau atasament si pana simti ca esti impacat cu tine insuti. 

Uneori, poti simti ca esti impacat, iar  peste ceva timp nu vei mai avea aceeasi senzatie. Asta inseamna ca inca nu ai renuntasei complet. 

Pentru a-ti vedea mai clar atasamentele iti recomand un exercitiu pe care il folosesc in sesiunile de lucru individuale cu oamenii: observarea din starea de martor. 

Exercitiul consta in a vedea o anumita situatie din viata ta din perspectiva unui martor si de acolo sa iti observi actiunile, intentiile. temerile si ce anume te motiveaza sa faci anumite lucruri. Acest lucru va duce la o detasare mult mai rapida, pentru ca vei intelege de ce faci ceea ce faci. Putem declara la nivel constient ca facem un anumit lucru dintr-un motiv, dar adevarul despre motivatiile noastre reale poate fi cu totul altul. 

Este important de retinut ca un martor nu judeca, nu pune etichete si nu are preferinte. 

Daca ai orice intrebare sau ai intalnit si alte obstacole in aceasta practica, te astept mai jos la sectiunea de comentarii!

Vreau sa te anunt cu bucurie ca avem o sectiune noua pe blog: Recomandari de carti. 

Voi actualiza constant aceasta pagina si aici vei gasi carti pe care le-am citit si care au avut un impact pozitiv asupra mea, si pe care ti le recomand cu drag.

Pentru a accesa rubrica apasa AICI. 

Cu drag,

Alexandra David

 

DD_3D_001

 

rsz_coperta_finala1-500x398

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *