Programare sociala

Acum mii de ani, Buddha spunea:

“Nu crede nimic doar pentru ca ai auzit.
Nu crede nimic doar pentru ca multi vorbesc despre acest lucru.
Nu crede nimic doar pentru ca este scris in carti.
Nu crede ceva doar pentru ca este rostit de persoane cu autoritate, batrani sau profesori.
Nu crede ceva doar pentru ca face parte din traditie.
Dar daca dupa indelungi observatii si analize, constati ca acel lucru este benefic si conduce la rezultate pozitive pentru fiinta ta, integreaza acel lucru si traieste conform lui.”

Am ales sa scriu acest articol, inspirata fiind de sutele de afise ce au impanzit orasul cu ocazia alegerilor ce urmeaza sa aiba loc. In prag de campanie electroala, programarea sociala si mesajele subconstiente sunt cel mai des folosite.  Insa, as fi fericita daca as sti ca programarea sociala are loc doar la alegeri. Din pacate ea e prezenta inca din copilarie, in fiecare zi a vietii noastre si ne impinge sa traim cum vor altii si nu cum vrem noi, muncind ca niste scavi si plangandu-ne de mila. Facem lucruri pentru ca asa ni s-a spus ca e bine si pentru a nu iesi din tiparele societatii. Si ce e mai rau e ca credem ca sunt ideile si dorintele noastre

Tindem sa ascultam prea mult ce zic altii si prea putin ce spunem noi. Preferam sa ascultam zumzetul parerilor altora decat sa ne ascultam propia voce. Si asta pentru ca nu stim sa ne ascultam propria voce, pentru ca nimeni nu ne-a invatat cum sa o recunoastem si sa o diferentiem de zumzet. Nu e ca o materie ce se invata la scoala.

Atat de mult ne-a absorbit zumzetul incat am ajuns sa credem ca face parte din noi si ca a fost cu noi de la inceputuri. Ideile lor devin ideile noastre pentru ca nu ne-am obisnuit sa filtram informatia si sa o analizam. Luam ce ni se da, inca din  copilarie, fara sa judecam daca e bun sau rau, daca ne ajuta sau nu.

Preferam sa asimilam ideile si parerile altora decat sa experimentam pe propia piele ce e bun si ce e rau. Insa adevarata stiinta se poate dobandi doar prin experimentare si practica. Daca eu vin la tine si iti spun ca nuca de cocos este buna, insa tu nu ai gustat-o niciodata, vei sta in dubii. Daca vor veni mai multe persoane la tine care iti vor spune aceleasi lucru, vei fi din ce in ce mai convins.Insa pana nu vei gusta si vei vedea ca e buna  nu ai sa crezi cu adevarat. Aceasta este cunoasterea.

Nu mai deosebim propiile noastre idei si valori de ceea ce ne-a fost bagat in cap inca din copilarie.

Cum ne-au fost impuse aceste idei?

In copilarie de catre parinti

Inca de cand suntem mici ti se transmite ca nu esti suficient de bun pentru a fi iubit asa cum esti si ca trebuie sa te ridici la anumite asteptari ca sa meriti iubirea parintilor si a celor apropiati. Ti se intipareste in subconstient ca nu esti suficient de bun si ca trebuie sa indeplinesti niste standarde

“ Te iubesc daca esti cuminte”

“ Trebuie sa inveti sa iti cauti un servici bun, sa te casatoresti si sa faci un copil altfel nu vei fi implinit”

“ Banii se fac greu, cei care au multi bani sunt hoti”

“ Toti barbatii buni sunt luati”

La scoala

Scoala merge pe acelasi sistem de cerinta – pedeapsa sau recompensa. Daca inveti bine, iei note bune, daca nu esti marginalizat si dat ca exemplu negative. Nimeni nu te invata cum sa iti descoperi talentele, nimeni nu te invata cum sa fii creativ sau sa iti explotezi abilitatile ca sa faci bani altfel decat lucrand 8 ore pe zi. Asta trebuie sa inveti singur.

Insa in scoala principalul lucru pe care il inveti este sa asculti de autoritate pentru ca mai tarziu sa poti fi scav in fabrica 8 ore pe zi fara a opune rezistenta.

Prin media ( TV, radio, reviste, ziare etc)

Unul din cele mai bune exemple pentru a ilustra perfect programarea sociala prin media este intamplarea din februarie 2012, atunci cand a nins foarte mult si drumurile erau blocate. A aparut la stiri stirea ca e posibil cat imp de cateva zile, din cauza ninsorii sa nu mai putem iesi din casa sic a ne recomanda sa ne facem aprovizionari cu mancare din timp. Ghici ce? Intr-o zi rafturile marilor supermarkete au ramas GOALE pentru ca oamenii au dat buzna sa cumpere tot. Asta da programare sociala!

Credem ca cumparam pentru ca asa vrem noi, pentru ca avem nevoie, insa in realitate e o iluzie: cumparam ce vor ei si cand vor ei, e de ajuns un anunt la stiri sau o reclama bine facuta, sau stabilirea unui “ trend” ca masele sa dea buzna in magazine.

Acum eu te intreb pe tine: asa vrei sa traiesti, ca o marioneta in mana unui papusar? Sau vrei sa iti revendici dreptul de a avea propiile idei si de a iesi din turma?

Cum sa te eliberezi de programarea sociala

Opreste zumzetul din capul tau si asculta-ti vocea interioara. Ea e adevarata ta calauza. Desprinde-te de ideile celorlalti, ce le-au sadit in mintea ta, si incepe sa creezi propiile tale idei.Ia fiecare lucru in parte, mare sau mic si intreaba-te daca e a ta conceptia pe care o ai sau iti e straina si doar ai insusit-o.

Ce crezi despre religie?

Ce crezi despre viata dupa moarte?

Ce crezi despre dragoste?

Ce crezi despre bani?

Gandeste-te ce ai auzit in copilarie in familie, la scoala, printre prieteni despre aceste subiecte. Ce ti s-a spus ca e bine si ca e rau? Ce ti s-a spus ca se cade si nu se cade sa faci? Si cate din ideile pe care le ai azi le-ai dobandit prin propia experienta si bazate pe propia gandire?

Invata sa iti cultivi singur gradina, cum spunea Voltaire. Gradina este mintea ta si sistemul de credinte si valori dupa care te ghidezi in viata.

Convingerile si parerile pe care le ai despre viata si despre lume iti dicteaza viata. Daca tu crezi ca viata e grea si ca banii se fac greu, asa va fi.

Gandeste-te ce valori sunt importante pentru tine, ce pretuiesti mai mult in viata. Iata principalele valori umane:

Iubirea

Respectul

Puterea

Banii

Familia

Creativitatea

Justitia

Onestitatea

Fa-ti o lista a valorilor si ghideaza-te dupa ea in viata. Daca iti incalci una din valori vei fi nefericit.

Ia exemplul unui barbat casatorit cu doi copii care vrea sa ii ofere familiei sale siguranta financiara. Ca sa faca asta, incepe sa munceasca mai mult. Insa, in munca lui si in goana pentru un trai mai bun, uita motivul principal pentru care a inceput sa faca asta, si deci uita prima lui valoare : familia. Cu timpul, familia se destrama, sotia ii reproseaza ca nu petrece suficient timp acasa, copii simt din ce in ce mai mult absenta lui iar el este nefericit si nu se simte apreciat pentru eforturile pe care le face pentru a le fi lor mai bine. De asta nu trebuie sa uiti sau sa iti incalci valorile in drumul tau catre obiectiv.

Stefan Odobleja  spunea: “Este vina societatii si a familiei, a pedagogiei si a scolii ca cei creativi nu evolueaza spre destinul lor natural si ca atat de des ajung niste epave ale societatii in loc sa constituie stelele”

Toti suntem supusi la programare sociala insa cred ca constienta inseamna primul pas spre eliberare. Daca nu suntem constienti, putem fi usor manipulati din umbra de un papusar destoinic. Insa nimeni nu are cum sa iti bage pe gat ceva de care esti constient ca nu vrei.

Vocea ta interioara iti spune ce simte ca e bine si ce e rau iar societatea iti arata cum sa iti consumi energia si cum sa iti inabusi vocea interioara. Pentru a prelua controlul trebuie sa fii  constient de programarea sociala si sa devii cat mai independent posibil, urmandu-ti propia viziune.

Eliberarea este un proces continuu, nu un pas ce il faci doar o singura data, insa efortul se va vedea in calitatea vietii tale.

Te rog sa imi lasi un comentariu si sa imi povestesti ce experiente ai avut tu legat de asta, ce idei ai recunoscut ca nefiind ale tale si cum crezi ca putem combate mai bine programarea sociala?

Pe curand,

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *