4 lucruri care te-au inchis in inchisoarea neincrederii in sine si 3 pasi de actiune ca sa te eliberezi 

4 lucruri care te-au inchis in inchisoarea neincrederii in sine si 3 pasi de actiune ca sa te eliberezi

 

A nu avea incredere in tine este ca si cum ai fi inchis intr-o celula care are usa deschisa. Celula, din care nu ai destul curaj sa iesi, desi o poti face oricand, pentru ca nu stii exact ce te asteapta afara.

De ce nu ai iesi daca poti? Pentru ca esti mult mai motivat de emotii negative precum frica decat de cele pozitive, precum dorinta de a avea succes.

Increderea in sine este un factor cheie in succesul nostru. Ea determina felul in care actionam si felul in care percepem lumea exterioara. Ea ne determina deciziile pe care le luam si lucrurile pe care le facem sau nu.

Increderea in sine este cea care influenteaza in mod direct rezultatele pe care le avem, in orice domeniu.

Bineinteles, sunt domenii in care ai mai multa incredere in tine, si domenii in care ai mai putina sau chiar deloc.

Insa, oricare ar fi domeniul, radacinile psihologice ale neincrederii in sine sunt aceleasi si este important sa le identifici pentru ca, desi fac parte din trecut, ele ne afecteaza rezultatele prezente.

Daca nu vom afla ce anume a dus la lipsa de incredere in sine, vom face aceleasi lucruri in mod repetat, vom avea aceleasi rezultate si nu vom putea construi o incredere in sine care sa ne permita sa ne creem viata pe care o dorim si sa obtinem rezultatele pe care le vrem.

Cele 4 radacini ale neincrederii in sine

1. Starile emotionale

Sunt momente cand ne simtim super pozitivi, pregatiti de actiune,, motivate si plini de incredere si sunt momente cand suntem pleostiti, nesiguri, tematori.

Totul depinde de starea pe care o avem in acel moment. Starea de moment influenteaza enorm increderea in sine. Buna dispozitie o face sa creasca, supararea, lipsa de chef, nervozitatea, o fac sa scada.

Oamenii cred ca starile lor se datoreaza evenimentelor exterioare. Insa nu este deloc asa. Este tocmai invers. Starile noastre produc evenimentele exterioare.

Nu ai observant ca atunci cand esti bucuros, motivat, cu chef de viata, toate par sa iti mearga struna in ziua aia? Iar intr-o zi in care te simti negativist, fara chef, temator, totul pare sa fie impotriva ta?

Tu atragi spre tine evenimentele din viata ta in functie de starea interioara pe care o ai.

A doua greseala pe care o fac oamenii este sa creada ce ei nu au nici o influenta asupra starii lor de spirit. De fapt, ei au influenta totala asupra starii lor.

Am vorbit despre cum iti poti schimba starea de spirit in articolul trecut Descopera ce e mai bun in tine.

2. Perceptia

Vedem lumea cum suntem noi. Unele lucruri le percep ca fiind de temut si super grele iar cand le facem vedem ca nu era deloc asa, ca de fapt erau simple.

Multe situatii ni se par grele pana sa trecem prin ele. Si prin faptul ca ni se par grele, ezitam sa trecem la actiune si ne lasam complesiti de neincredere si de teama.

Nu lasa perceptia sa deformeze realitatea. Nu spune ca un lucru e greu daca nu ai incercat cel putin o data sa il faci. Nu spune ca o situatie e dificila daca nu ai trecut nici macar o data prin ea.

3. Evenimentele trecute

Sunt situatii in care am incercat si am esuat, si lucrul asta ne poate face ca data viitoare cand intalnim acea situatie sa nu mai avem aceeasi incredere ca la inceput.
De fpt, este fals. Pentru ca acum nu vei mai face aceleasi greseli ca prima data, ai trecut deja prin asta si acum stii. Cel mult, vei face greseli noi. Ceea ce este bine, pentru ca data viitoare cand vei incerca nu le vei mai face. Orice incercare de a face un lucru, oricare ar fi el este o oportunitate pentru a invata sa faci acel lucru cat mai bine. Nu are cum sa iti iasa bine din prima. Cu siguranta prima data vei da gres. Insa nu lasa asta sa iti stearga increderea in sine.

4. Comparatiile

Avem tendinta sa ne comparam mereu cu altii si sa ne gasim defecte in urma acelor comparatii. Mereu “vaca vecinului da mai mult lapte”. Mereu vor fi oameni care au mai putini si oameni care vor avea mai mult. Comparatia te otreveste si te face sa fii negativ. in loc sa pierzi vremea comparandu-te cu altii mai bine ai folosi acel timp ca sa muncsti sa ajungi unde vrei.

3 pasi de actiune, concreti, pentru a vindeca cauzele trecute ale neincrederii in sine:

incredere in tine

1. Nu mai compara evenimentele trecute cu cele ce vor urma

Dupa cum ti-am spus, fiecare incercare este o lectie din care ai ce invata.Nu exista greseli, exista doar oportunitati de a invata si de a deveni din ce in ce mai bun. Daca ai gresit o data, ai toate sansele ca a doua oara sa iti iasa mult mai bine.

2. Nu te mai judeca

Nu te mai judeca atat de aspru pentru lucrurile care nu iti ies sau pentru faptul ca nu ai suficienta incredere in tine. Cu cat te gandesti mai mult” nu am incredere in mine” cu atat vei fi mai speriat si mai cuprins de teama, deci mai neincrezator.

3. Iesi din zona de confort si actioneaza

Indiferent daca ai sau nu incredere in tine intr-o situatie, pur si simplu actioneaza. Iesi din zona de confort si treci la treaba. E singura modalitate de a scapa de neincredere si de teama. Dovedindu-ti tie ca se poate si ca esti capabil.

Ca sa te ajut sa implementezi mai repede pasii de actiune iti voi da un exercitiu. Ia o foaie de hartie si identifica 5 situatii prin care ai trecut cu bine desi la inceput erai mort de frica si plin de neincredere.

Pe curand,
Alexandra David


A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *