Stari emotionale

Ai patit ca intr-o zi totul sa mearga ca pe roate, sa ai o zi buna, toate intamplarile sa se lege intre ele si tot ce faci sa iti iasa bine? Ai avut si zile mai putin bune, in care totul iti iesea pe dos din rau in mai rau. De ce? De ce sunt zile in care iti merge foarte bine si zile in care iti merge foarte rau? Tot tu esti, ai aceleasi calitati si aceleasi resurse in ambele zile. Ce anume hotaraste daca tu ai sau nu o zi buna?

Reactiile tale si comportamentul tau sunt date de starea ta. Starea ta este data de felul in care interpretezi lucrurile. Fiecare din noi avem un mod diferit de interpretare. Nu toti vedem la fel lucrurile, pentru ca avem valori, credinte si experiete diferite.

Ziua ta depinde de starea in care te afli. Poti fii intr-o stare de bucurie, de extaz, de entuziasm, de incredere si iubire si sa ai o zi perfecta sau poti fii deprimat, capricios, trist si sa ai o zi proasta. Daca iti schimbi starea iti poti schimba comportamentul, pentru ca tu reactionezi la ceea ce se intampla in jurul tau in functie de starea pe care o ai in acel moment.

Nu ti s-a intamplat sa fii intr-o anumita stare si sa faci sau sa spui lucruri de care mai tarziu sa iti para rau sau chiar sa te simti vinovat? Sau ai patit sa mergi la un restaurant si ospatarul sa te trateze intr-un mod nu tocmai prietenos? Crezi ca asa e mereu? Cu siguranta ca nu, doar are o zi proasta. Poate are foarte multa treaba sau poate are probleme acasa, poate s-a certat cu un coleg sau cu partnerul de viata. Orice i s-ar fi intamplat are o stare proasta si comportamentul lui este in concordanta cu acea stare.

Imagineaza-ti urmatoarea situatie. Sotul sau iubitul tau este  in oras si intarzie cateva ore. Ce iti imaginezi in timpul in care astepti: ca a patit ceva, ca a avut un accident, ca i s-a intamplat ceva rau sau poate  te gandesti ca te inseala,  ca  s-a oprit cu baietii la bere si a uitat de tine?

In primul caz starea ta este una de ingrijorare, iar cand iubitul tau va ajunge acasa vei rasufla usurata si il vei primi cu bratele deschise. In al doilea caz, starea ta va fi de furie si suparare, iar cand el  va ajunge acasa vei fi nervoasa si nu prea il vei lasa sa iti spuna multe in apararea lui.

Creierul tau este cel care isi imagineaza anumite lucruri ce iti dau o stare sau alta iar tu vei reactiona in functie de ea.

Ce ar fi daca ai apasa pe un buton si ai fi automat intr-o stare de energie, de siguranta si  entuziasm? Poti face asta. Starea ta este data de perceptiile tale asupra lucrurilor sau evenimentelor. Fiecare om vede o anumita intamplare diferit, din prisma credintelor, valorilor si experientelor trecute. Poti sa fii cea mai realizata persoana si sa vezi ceva in viata ta care nu merge bine, cazand intr-o stare de deprimare si frustrare sau poti alege sa vezi partea buna dintr-o intamplare mai putin fericita. In orice lucru exista ceva bun, trebuie doar sa deschizi ochi ca sa il observi. Vezi povestea unui fost cascador care a suferit un accident si a ramas paralizat, dupa care a participat la maraton. Numele lui este Eddie Kid. Dupa accident a inffintat o fundatie care se ocupa de de tratamentul si reabilitarea cascadorilor, motociclistilor ori practicantilor de sporturi extreme. El a vazut partea buna a lucrurilor si a reusit.

Este alegerea ta cum iti reprezinti lucrurile, tu esti responsabil de unghiul din care le privesti. Majoritatea oamenilor nu isi pot dirija starile pentru ca nu intreprind actiuni constiente. Ei fac totul pe baza de automatisme. Se trezesc din somn prost dispuşi sau se trezesc plini de energie. Intorsăturile bune îi înalta, cele rele îi darama.

De ce crezi ca oamenii iau  droguri? Ca le place sa isi bage ace in mana? Nu, ci pentru ca le place acea stare si pentru ca nu stiu nici o alta cale de a  intrara în acea stare. de ce crezi ca exista atatia alcoolici?

Anton Cehov spunea ca ” Omul este ceea ce crede el ca este”. In comportamentul omului nu exista o forta mai mare decat credinta. Convingerile sfideaza logica pe care multi dintre noi o avem. Cei care au schimbat istoria – Hristos, Mahomed, Copernic, Columb, Edison sau Einstein – toti au fost oamenii care au schimbat convingerile oamenilor. Pentru a ne schimba propriul comportament, trebuie sa incepem cu schimbarea convingerilor noastre. Gandeste-te la efectul placelbo, de care cu siguranta ai auzit. Efectul placelbo sta la baza convingerilor. S-a făcut un experiment placebo asupra unui grup de pacienti cu ulcer.Grupul a fost impartit  în doua. Celor din primul grup li s-a spus că li s-a administrat un medicament nou care le va face bine cu siguranta. Celor din al doilea grup li s-a spus că li se va administra un medicament experimental despre ale carui efecte nu sunt sigure. Saptezeci la suta din cei din primul grup au  avut o ameliorare semnificativa a ulcerului in timp ce doar  25% din al doilea grup au dat rezultate similare. In ambele cazuri, pacientii au primit un medicament fara nici o proprietate activa.Singura deosebire a fost în sistemul de convingeri adoptat.

Convingerea exista doar cu voia ta. La fel cum ai creeat-o, constient sau inconstient, tot la fel o poti inlocui cu alta

Pe curand,

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *