secretul

Scriind despre dezvoltarea personală primesc des întrebarea €”œCe părere ai despre cartea Secretul?”

Până acum nu am scris nici un articol despre asta însă zilele trecute am primit un mesaj care m-a inspirat, așa că am hotărât ca în loc să răspund la mesaj cum fac de obicei, să dezbat mai pe larg subiectul într-un articol.

Nu sunt fană Secretul pentru că modul în care s-a prezentat Legea atracției și marketingul creat în jurul cărții poate induce în eroare, mai ales pe cei care vor soluții rapide la problemele sau dorințele lor.

În mare, Secretul spune: fii atent la ceea ce gândești, gândește poztiv și concentrează-te pe obiectivele tale, ignoră îndoiala și emoțiile negative, nu lăsa nimic negativ să îți pătrundă în minte, vizualizează-ți obiectivul și poartă-te ca și cum deja l-ai atins.

Sună foarte bine și foarte simplu însă ca de cele mai multe ori, aparențele înșeală:

3 confuzii/probleme pe care Secretul le poate crea

1. Nu trebuie să muncești prea mult pentru ceea ce îți dorești

Din ce am văzut până acum, mulți doresc să folosească legea atracției pentru a obține niște lucruri promovate de societate ca fiind “rețeta pentru a avea o viață fericita”: o mașină scumpă, o casă mare, o relație desprinsă din filmele de la Hollywood etc

Cred că unul din motivele pentru care Secretul a avut un atât de mare succes a fost pentru că a transmis indirect că poți avea tot ceea ce vrei fără prea mult efort și că tot ce trebuie să faci este să respecți o serie de pași: te gândești la ceea ce îți dorești, eviți gândurile și emoțiile negative, vizualizezi rezultatul final și te comporți ca și cum deja ai obținut ceea ce îți dorești.

În realitate însă, după cum vei vedea mai detaliat în a doua parte a articolului, ca să ai aceste lucruri trebuie să oferi ceva în schimb, trebuie să sacrifici altceva.

Nimic nu vine fără muncă și dacă vine, nu va zăbovi prea mult sau vei plăti înzecit pe alt plan.

Da, știu, din exterior succesul pare foarte simplu și pare că se produce “€œpeste noapte” însă în spatele unui succes aparent brusc stau în spate ani de muncă.

2. Atașament excesiv

Cu cât te gândești mai mult la ceva anume, cu atât devii mai atașat de acel ceva.

Și cu cât te fixezi mai mult asupra unui rezultat anume, cu atât te închizi mai mult în fața altor posibilități.

Viața e imprevizibilă, nu se încadrează în tiparele pe care ți le dorești. De multe ori vei obține ceea ce îți dorești, alteori nu, iar uneori viața îți va depăși orice așteptare.

Este în regulă să ai obiective, să îți faci planuri pentru a le îndeplini, însă rămâi flexibil și fii deschis în fața schimbării.

3. Poate duce la optimism dus la extrem

Înainte de toate vreau să se înțeleagă că este o diferență uriașă între optimism și optimismul dus la extrem. Imaginea cea mai apropiată de optimismul dus la extrem este un balonaș roz în care nimic nu îl poate atinge pe cel ce se află în el. Problema este că acest balonaș roz nu există!

Optimismul exagerat duce la așteptări foarte mari. Și cu toții știm cât de ușor pot fi înșelate așteptările și că atunci când sunt neîmplinite duc la furie, regret sau poate chiar depresie.

Dacă e să mă întrebi pe mine, prefer realismul. Însă realismul este floare rară și mulți îl evită pentru că presupune o muncă cu tine însuți, o muncă care, mai ales la început, nu e deloc ușoară.

Cele 12 legi universale

Cred în legile universale și mai cred că ele se aplică oricui, chiar dacă efectul lor nu se vede pe termen scurt.

Legea Atracției, promovată în cartea Secretul, este una din cele 12 legi universale. Nici una din cele 12 legi nu e mai “tare” că cealaltă. Nu există așa ceva în Univers. Toate sunt egale și toate sunt în perfectă armonie.

Motivul pentru care doar legea atracției a devenit atât de cunoscută este pentru că interpretarea ei promite să ne satisfacă dorințele egoiste într-un termen relativ scurt. Însă avem nevoie să cunoaștem cum funcționează acest Univers cu toate legile sale pentru a ne cunoaște mai bine și pentru a trăi în armonie în primul rând cu noi înșine și apoi cu ceilalți.

 1. Legea Unității

Cred că această lege este lecția spirituală supremă pe care cu toții trebuie să o învățam și să o aplicăm.

Totul este conectat în Univers, cu toții suntem Unul singur sau cum spunea Adrian Nuta, celalat ești tot tu, doar că deghizat.

Principiul unității spune că doar în aparență suntem separați; în realitate însă, suntem conectați.

Asta înseamnă că în esență tu ești conectat cu vecinul tău nepoliticos, cu șeful despre care crezi că te exploatează, cu omul de afaceri din top 300, sau cu bătrânica care vinde flori în piață.

Tu ești conectat cu orice om de pe această planetă și orice om de pe această planetă este conectat cu tine: aveți în voi aceeași energie și aceeași esență divină.

Însă diferențele de cultură, educație, religie și mentalitate întăresc iluzia separării.

Mintea creează bariere, luându-se după aparențe: aparența că suntem separați pentru că avem trupuri diferite, pentru că trăim în continente, țări, sau orașe diferite, pentru că mergem la școli diferite și pentru că avem opinii diferite.

2. Legea Vibrației (a rezonanței)

Universul este energie în continuă mișcare. Această mișcare se realizează prin vibrații și cum partea conține întregul, aceleași principiu se aplică și gândurilor, emoțiilor, Pământului, și tuturor lucrurilor existente.

Legea vibrației e importantă pentru că de regulă lucurile, oamenii, situațiile, gândurile și emoțiile din jurul nostru se află pe aceeași virbație ca și noi.

De fiecare dată când sunt pusă față în față cu o situație neplăcută, mă întreb ce anume din mine a făcut ca acea situație să apară în calea mea și ce parte din mine proiectez în exteriorul meu.

În psihologie ea se numește legea oglindirii, și spune că persoanele și lucrurile care vibrează pe aceeași lungime de undă, se atrag reciproc.

Această lege este un instrument minunat de autocunoaștere pentru că oglindim în special ceea ce negăm în interiorul nostru.

3. Legea acțiunii

Cred că dacă Secretul ar fi fost structurat în două părți: una despre Legea Atracției și o alta despre Legea Acțiunii, atunci aș fi fost fana acestei cărți.

Pentru că dacă nu acționezi, poți să stai de dimineață până seara să gândești pozitiv și să îți vizualizezi obiectivele îndeplinite, că nu se va întâmpla nimic.

Prin urmare, acțiunile tale trebuie să fie congruente cu gândurile tale și cu dorințele pe care le ai pentru că gândul fără faptă nu face nici o diferență.

4. Legea corespondenței

Legea aceasta spune că ceea ce există sau se întâmplă pe un nivel al realităţii se reflectă şi pe alte niveluri, aflate în legătură sau corespondenţă cu acesta.

Partea conține întregul. De exemplu, talpa conține simbolic întregul nostru corp și pe asta se bazează reflexoterapia. Cunoscând acest lucru îți dai seama că atunci când faci o schimbare pe un anumit nivel, această schimbare se va reflecta și în celelalte niveluri. 

De exemplu, dacă îți schimbi la nivel interior atitudinea față de o situație, acea situație va căpăta o nouă formă și în exterior. 

5. Legea cauzei și efectului

Această lege spune că totul e o “întâmplare neîntâmplătoare” sau, cu alte cuvinte, fiecare efect are o cauză.

Deși e o lege importantă, puțini sunt cei care o iau în seamă. Pentru orice acțiune va exista o consecință. Pentru orice lucru bun pe care îl faci, vei primi un alt lucru bun și orice faptă rea pe care o faci se va întoarce la tine sub o formă sau alta.

De cele mai multe ori cauza și efectul pe Pământ, sunt despărțite de timp, și de aceea sunt mulți oameni care nu  leagă cauza de efect.

Un alt lucru pe care vreau să îl precizez aici este că, văzând efectele mai târziu, atunci când sunt negative, oamenii încearcă să le vindece într-un mod greșit, ignorând cauza.

6. Legea compensației

Vei fi mereu compensat pentru eforturile și contribuția ta, oricât de mici ar fi ele.

După părerea mea, atâta vreme cât te implici într-un lucru el poate ieși ori bun, ori foarte bun, însă niciodată greșit.

Ca să obții ceva trebuie să oferi ceva în schimb. La fel cum am spus și la începutul articolului, mulți din fanii Secretului își doresc lucruri despre care cred că i-ar face fericiți însă pentru orice lucru pe care îl ai trebuie să plătești un preț.

De multe ori uităm asta atunci când vedem un om “€œde succes” sau un om care are ce ne-am dori și noi să avem.

7. Legea Atracției

Gândurile, emoțiile, cuvintele și acțiunile atrag energii asemănătoare. Practic, legea atracției este foarte asemănătoare legii vibrației.

De regulă când oamenii se gândesc la legea atracției am observat că au o ușoară obsesie de a împarți totul în pozitiv și negativ. Dacă gândești pozitiv/ acționezi pozitiv/ai emoții pozitive primești ceea ce îți dorești.

Însă, și gânditul pozitiv, dacă nu e făcut conștient și asumat, mai mult va dăuna decât va ajuta. 

8. Legea transmutației

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Universul este într-o continuă schimbare.

Vibraţiile înalte le consuma şi le transformă pe cele joase. Fiecare se poate schimba pe sine și își poate schimba energia și vibrația.

9. Legea relativitații

Această lege spune că în viață totul este relativ și că ceea ce vezi depinde de perspectiva din care privești.

Nimic nu e rău sau bun în Univers și lucrurile capătă semnificația pe care tu le-o dai.

10. Legea polaritații

Fiecare lucru își are opusul. Trăim într-o lume a polarităților. Întuneric și lumină, bine și rău, masculin și feminin etc

Însă, deși ele par că se află în contradicție, să nu uităm că ele sunt de fapt aceeași energie, care ia diferite forme.

11. Legea ritmului

Totul în Univers vibrează după anumite ritmuri. Aceste ritmuri nasc sezoane, cicluri de dezvoltare și tipare.

Totul se mișcă în concordanță cu legea ritmului, indiferent dacă suntem sau nu conștienți de asta. De exemplu, emoțiile noastre sunt ciclice. Orice tristețe se va termina mai devreme sau mai târziu, la fel ca și orice bucurie. Și asta pentru că emoțiile fiind ciclice nu pot rămâne la aceeași intensitate o perioadă lungă de timp.

12. Legea genului

Lumea aceasta este o lume a energiei și energia se împarte în două categorii: masculină și feminină. Principiul masculin și principiul feminin.

Aceste două energii se atrag una pe cealaltă și trebuie să se afle în echilibru.

Cel mai bun exemplu pentru legea genului este relația de cuplu, în care această polaritate se poate observă cel mai bine.  

P.S. Dacă îți dorești să scriu un articol detaliat despre ce presupune și cum poți folosi una ( sau mai multe ) din aceste 12 legi, scrie-mi un comentariu mai jos cu numele sau cu numărul legii universale despre care îți dorești să afli mai multe.

Cea mai “votată” lege va constitui subiectul articolului următor.

 

Pe curând,

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

17 thoughts on “De ce nu sunt fană “Secretul”

 • July 16, 2015 at 9:44 am
  Permalink

  Cele 12 legi nu sunt cele deja prezentate si detaliate de Brian Tracy?

  Reply
  • July 17, 2015 at 7:59 am
   Permalink

   Sincera sa fiu nu stiu. E posibil insa eu stiu ca majoritatea materialelor lui Brian Tracy sunt despre productivitate

   Reply
 • July 4, 2015 at 7:24 am
  Permalink

  Optimismul dus la extrem nu mai e optimism, ci lipsa de realism. Cartea si filmul THE SECRET cultiva optimismul, insa nu il justifica. Arata doar directia, nu si intreaga cale.
  Si desi directia e buna, calea se descopera doar actionand, nu citind…

  Reply
 • July 2, 2015 at 10:26 am
  Permalink

  Legea cauza-efect, eventual pe mai multe vieti! Ciclu de vieti…

  Reply
 • June 26, 2015 at 7:43 pm
  Permalink

  legile transmutatiei si polaritatii

  Reply
 • June 26, 2015 at 6:45 pm
  Permalink

  Legea vibratiei – Această lege este un instrument minunat de autocunoaștere pentru că oglindim în special ceea ce negăm în interiorul nostru. Nu inteleg cum oglindim ceea ce negam. Multumesc.

  Reply
 • June 26, 2015 at 11:34 am
  Permalink

  As dori sa stiu mai multe despre legea transmutatiei.multumesc frumos si o zi buna.

  Reply
 • June 26, 2015 at 7:03 am
  Permalink

  Vreau mai multe detalii despre Legea acţiunii (3).

  Reply
 • June 25, 2015 at 11:00 pm
  Permalink

  Poti daca doresti sa iei fiecare lege in parte si sa o descri cat de bine poti 🙂

  Reply
 • June 25, 2015 at 6:28 pm
  Permalink

  Legea cauzei si efectului,as dori mai multe detalii!
  multumim !

  Reply
 • June 25, 2015 at 1:46 pm
  Permalink

  Bună,
  Mi-ar plăcea să știu despre fiecare lege mai multe. Insa aleg 2 legea vibrației. Multumrsc

  Reply
 • June 25, 2015 at 1:44 pm
  Permalink

  M-ar interesa mai multe detalii despre 4. Legea corespondenței. Subiectul nu prea este abordat de cei care se ocupă de articolele de dezvoltare personală. Mi se pare foarte interesant de dezvoltat într-un articol, chiar din perspectiva psihosomatică.

  Reply
 • June 25, 2015 at 3:58 am
  Permalink

  As vrea sa scrieti mai mult de legea atractiei.

  Reply
 • June 24, 2015 at 10:55 pm
  Permalink

  12 ar fi interesant de dezbătut

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *