Suferinta din iubire

Suntem programati pentru a fi iubiti si una din nevoile noastre de baza este nevoia de iubire si atentie. Cand acestea doua ne sunt refuzate, devenim anxiosi si irascibili.

Iubim diferit pentru ca suntem diferiti. Ce satisface pe unul poate nu satisface pe celalat.Ce irita pe unul, altuia i se poate parea normal.Insa cu toii ne incadrajm in niste tipare de comportament care ne definesc stilul de a iubi ( sau atasamentul).

Atașamentul defineste legătura emoțională strănsă dintre oameni si este de 3 tipuri:

1. Securizant

2. Evitant

3. Anxios/ambivalent

Stilul securizant se apropie cu usurinta de ceilalti si lasa pe ceilalti sa se apropie la randul lor.Vulnerabilitatea este privitqa ca ceva normal si cei cu stil securizant inteleg ca ea face parte din natura lor.

Cei care iubesc in stil securizant se percep demni de iubire si au un nivel de stima de sine ridicat.

Stilul evitant nu doreste relatii stranse.Vei recunoaste acest stil in tipologia Don Juanului, barbatul care face cuceriri dupa cuceriri, dar pleaca de fiecare data. In spatele acestei tipologii se ascunde teama de a deveni familiar cu celalat pentru a nu fi ranit.

Stilul anxios/ambivalent este stiulul dependent, care sufoca partenerul, care este nesigur pe iubirea celuilalt, crezand ca nu este suficient de bun pentru a merita aceasta iubire. Are tendinta de a se culpabiliza si de a se agata de celalat.Aceste persoane au un nivel scazut de stima de sine.

Recunoscandu-ti stilul poti lucra la emotiile tale si poti invata sa le controlezi. Cel mai important aspect este constientizarea.Analizeaza-ti relatiile si comportamentul tau fata de partener cat si invers. Daca tu esti stilul anxios si iubesti un barbat care iubeste in stil evitant este mai mult ca evident ca vei ajunge sa il sufoci cu dragostea ta iar el te va aduge  in pragul unei crize de nervi cu indiferenta lui.

O relatie este ca o oglinda in care te poti vedea clar, in care te poti analiza si constientiza comportamentele tale.Invata sa te recunosti in oameni.

Pentru a-ti schimba relatia, trebuie să înţeleagi că relatiile tale te oglindesc, iti oglindeste credintele si actiunile. Aceasta este cheia transformării. Ai aşa-zisele butoane, care, atunci când sunt apasate te determina să actionezi sau sa gandesti în moduri negative. Analizeaza-ti aceste butoane. In loc sa devii frustrat, realizeaza ca butoanele sunt cheia cresteriita tale. Examineaza credinta din spatele declansarii butoanelor si schimba acea credinta.

Nu trebuie sa dai vina pe tine sau sa faci pe victima. În schimb, stiind că relatiile tale te reflecta consteintizeaza-ti puterea de a  crea realitatea si relatiile la alegerea ta. Este vorba despre a ajunge la tine, a ajunge sa te  cunosti si de a obtine noi perspective personale pe care nu le credeai posibile. Asta este sansa ta sa cresti.

Un exercitiu de constientizare

Fa o lista cu toate acele lucruri care iti displac la partenerul tau si in relatia ta. Toate acele lucruri pe care ai fii doriti sa fi fost diferite. Pune-ego-ul deoparte şi fii cinstita cand faci aceasta lista. Înainte de fiecare acţiuni nedorita gaseste exemple cu  modul în care actionezi tu in acest fel, poate fata de partenerul tău, sau fata de alticineva, sau altcineva  fata de tine. Alaturi de toate aceste lucruri nedorite, scrie exemple de când ai afisat de asemenea acel lucru, indiferent dacă este în mediul de familie, la locul de munca ta, cu prietenii sau cu tine.

Iti urez succes!

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *