Inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este cunoasterea propiilor sentimente si modul in care le dam inteligenta acestor sentimente. In tine zac emotii pe care nici nu le banuiest, care ies la suprafata in momentele de maxima tensiune.Ziarele si canalele de stiri sunt pline de cazuri in care sentimentele coplesesc ratiunea.

De ce este importanta inteligenta emotionala?

Echilibrul emotional ne ajuta sa ne aparam relatiile sociale si amoroase, sanatatea, greutate si starea noastra de bine.De multe ori sentimentele si instinctele primeaza in fata ratiunii. Matilda Crabtree s-a gandit sa le faca o gluma parintilor, speriindu-i cand acestia veneau din oras.Cand acestia s-au intors la 1 npatea acasa, ea s-a ascuns in dulapu din camera ei. Parintii ei stiau ca ea e la o prietena si ca casa e goala, insa cand au intrat pe usa au avut surpriza sa auda zgomote ciudate in camera fetei.Instinctul tatalui ei,dat de frica, a fost sa puna mana pe pistol si sa urce in camera fetei. Cand aceasta a deschis dulapul sa-l sperie, el a apasat pe tragaci , nimerind-o in gat. Intelegi unde te poate duce frica necontrolata?

Toate emotiile iming la actiune, actiuni care pot fi tragice sau nu.Totul depinde de cum stii sa iti canalizezi emotiile si spre ce.Iti canalizezi emotiile benefic pentru a te automotiva in atingerea obiectivelor sau te lasi cuprinsa de manie atunci cand nu iti iese ceva?

Noi avem doua minti, cea care gandeste si cea care simte, mintea rationala si mintea emotiva.Cu cat sentimentul este mai intens cu atat folosim mai mult mintea emotionala,m care nu depinde de logica.

Partea buna este ca emotiile pot capata inteligenta daca te ocupi cum trebuie de ele.

5 pasi pentru dezvoltarea inteligentei emotionale

1. Cunoasterea propriilor emotii – recunoasterea propiilor sentimente si capacitatea de a le observa este baza inteligentei emotionale. Iti constientizezi sentimentele? Le observi fara insa a interveni, devenind constient de ele?

2. Gestionarea propriilor emotii – ai capacitatea de a te calma sau de a-ti stapani frica?Ai capacitatea de a te reechilibra dupa o emotie puternica?

3.Motivarea –  iti pui emotiile in slujba obiectibelor tale? Cand asociezi emotiile cu obiectivele te automotivezi, si automotivandu-te ai mai multa putere si esti mai impulsionat de a-ti atinge obiectivul propus.

4. Recunoasterea emotiilor in ceilalti – esti intelegator cu ceilalti si cu emotiile lor?te pui in locul lor in situatii de manie, tristete, frustrare?

5. Manevrarea relatiilor – capacitatea de a gestiona emoţiile celorlalţi.

Cum te ajuta inteligenta emotionala in relatia de cuplu?

Barbatii si femeile reactioneaza diferit (pentru ca sunt programati genetic in mod diferit) in fata sentimentelor neplacute din relatia lor.In timp ce femeile au tendinta de a-si exprima emotiile si de a le exterioriza, barbatii prefera sa se retraga si sa se interiorizeze. Fiecare intelege gresit acest comportament al partenerului. Barbatii nu inteleg nevoia femeilor de a se exprima, considerand asta ca un repros adus lui iar femeile nu inteleg de ce barbatul pleaca pur si simplu sau de ce se inchide in el. Raspunsul este simplu. Pentru ca asa suntem programati genetic. Trebuie sa intelegem asta si sa invatam sa ne acceptam, sa nu luam totul personal.O relaţie de succes se bazează pe iubire, respect şi încredere. De aceea, este cât se poate de firesc sa comunicati, sa stabiliti reguli, sa va cunoasteti unul pe celalat, sa stiti ce isi doresete celalat si ce nu, ce ii place si ce nu ii place, ce il calmeaza si ce il enerveaza.

O persoană inteligentă emoţional înţelege modul în care personalităţile diferite pot fi imbinate armonios.

Daniel Goleman spune in cartea lui Inteligenta emotionala:  “Poartă-te cu ceilalţi cum ai vrea să se poarte ei cu tine!” devine “Poartă-te cu ceilalţi cum ei ar vrea să te porţi cu ei!”
Si pentru asta trebuie sa iti folosesti si sa iti dezvolti inteligenta emotionala.

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *