calatoria eroului 3

Cum te-ai simti daca ai sti ca, prin orice ai trece in viata: orice necaz, durere sau incercare, este de fapt o lectie pe care o ai de invatat?

Cum te-ai simti daca ai sti ca, pentru orice iti doresti, exista deja o harta pe care o poti urma pentru a ajunge la destinatia dorita?

Si, cum s-ar schimba viata ta, daca ai avea certitudinea ca tot ce ti se intampla este pentru binele si evolutia ta?

Orice problema pe care o ai, reprezinta o lectie pe care trebuie sa o inveti pentru a putea depasi acea problema si orice vrei sa obtii in viata, reprezinta o lectie pe care trebuie sa inveti pentru a putea avea ceea ce iti doresti.

Vrei sa ai mai multi bani? Ai de trecut printr-o lectie.

Vrei o relatie de cuplu faina? La fel, ai de invatat o lectie.

Vrei mai multa libertate? Ghici ce? Ai de invatat o…lectie!

In acest articol vreau sa iti dau o harta. Aceasta harta poate fi folosita atat pentru o problema cu care te confrunti, cat si pentru un obiectiv pe care vrei sa il atingi.

Ceea ce urmeaza sa iti dau este de fapt o structura formata din etape bine definite care se aplica in orice domeniu al vietii.

Considera ca fiecare problema sau fiecare lucru pe care vrei sa il obtii este un labirint si ca acest labirint este cunoscut pe deplin iar tot ce trebuie tu sa faci este sa te uiti pe harta, sa iti dai seama unde te afli si sa vezi pe unde trebuie sa mergi in continuare pentru a ajunge unde vrei.

Aceasta harta este de fapt un ciclu Joseph Cambell a numit acest ciclu, calatoria eroului.

Ca si cultura asteptam un erou din exteriorul nostru sa ne salveze, indiferent ca e Superman, Spiderman sau Iisus insa aici nu este cazul pentru ca in aceasta calatorie, tu esti eroul. 

Ea poate fi atat o calatorie in exterior: mutarea in alt oras, schimbarea unui loc de munca, iesirea dintr-o relatie sau intrarea intr-o relatie, cat si o calatorie interioara: una a mintii, a inimii, a spiritului. 

Indiferent daca e interioara sau exterioara, poti fi sigur ca la finalul ei vei fi mai puternic, mai intelept si viata ta se va schimba in bine.

Cele 12 etape ale Calatoriei Eroului 

Calatoria eroului este compusa din doisprezece etape care sunt structurate in patru parti.

Inainte de a incepe vreau sa te atentionez asupra unui lucru: provocarea cea mai mare nu este la primul pas si nici la ultimul, ci la pasul doi si trei, iar daca treci de pasul trei, poti considera ca deja ai avansat aproape jumatate in calatoria ta.

Prima parte: Separarea 

Etapa 1: Lumea obisnuita sau zona de confort.

Lumea obisnuita sau lumea familiara este lumea in care cu totii ne aflam in majoritatea timpului, insa suntem construiti in asa fel incat la un moment dat ori ne plictisim de aceasta lume obisnuita si simtim ca ne plafonam pentru ca nu evoluam, ori intervine o problema care ne face sa ne simtim rau, asa ca vrem o schimbare.

Insa, in aceasta etapa, desi nu te simti ok, inca nu esti prea convins sau motivat sa iesi din zona de confort.

Constientizarea e foarte limitata, pentru ca desi stii intuitiv ca ceva trebuie sa se schimbe, nu stii ce anume si de unde poti incepe.

Etapa 2: Chemarea la actiune

In aceasta etapa incepi sa devii din ce in ce mai constient si te vei confrunta cu o problema, o provocare sau un disconfort, lucru care te va face sa iti dai seama ca nu mai vrei sa ramai in zona de confort, in lumea ta obisnuita si ca trebuie sa faci ceva sa iesi de acolo si sa faci o schimbare in viata ta.

La aceasta etapa trebie sa iti dai seama cum anume se manifesta chemarea la actiune pentru tine.

Ea se poate manifesta oricum si in orice domeniu al vietii tale: in viata profesionala: poate fi vorba despre o oferta pentru un job sau poate te confrunti cu o provocare : poate detii o afacere si vrei sa o dezvolti, in viata ta personala: poate aparea cineva nou, poate ca ai ajuns doar coleg de camera cu partenerul/partenera tau/ta, sau poate esti singur/a si ti-e frica sa incepi o noua relatie.

In aceasta etapa asta mor visele majoritatii oamenilor – pentru ca ei refuza chemarea la actiune, se intorc inapoi in zona de confort si raman acolo, pana la urmatoarea chemare.

Si daca nu o vor accepta nici pe urmatoarea, ghici ce se va intampla? Exact, vor merge inapoi in zona de confort si vor fi intr-un continuu du-te – vino intre primele doua etape.

Etapa 3: Refuzarea chemarii

Trecand de acest pas te separi de zona de confort.

Dar, ce facem de obicei cand vine schimbarea? Ne speriem, refuzam, gasim scuze ca sa ne eschivam de ea si sa ne intoarcem in zona de confort unde totul ne este cunoscut si pare sigur. 

Schimbarile majore nu vin fara rezistenta la schimbare si de aceea vreau sa te gandesti care sunt in mare chemarile la actiune care au avut loc in viata ta si pe care le-ai refuzat si care sunt chemarile la actiune care au loc chiar acum in viata ta si pentru care cauti scuze.

Etapa 4: Intalnirea mentorului

Daca accepti chemarea la actiune si iesi din zona de confort, negrestit vei primi ajutoare, asa ca urmatorul pas al calatoriei va fi intalnirea unui mentor care te va ghida in calatoria ta.

Rolul mentorului este de a te pregati pentru necunoscut insa doar pentur o perioada pentru ca apoi va trebui sa experimentezi singur.

Mentorul este o persoana care face un pic mai mult decat tine in domeniul in care ai ales sa parcurgi calatoria eroului.

Ceea ce tin sa precizez aici este ca mentorul nu trebuie sa fie neaparat o persoana cu care tii legatura la nivel fizic. De exemplu, un mentor poate fi autorul unei carti care te-a inspirat si te-a ajutat sa faci o schimbare in viata ta. 

A doua parte: Initierea

Etapa 5: Trecerea pragului

Aceasta etapa poarta energia angajamentului.

Un prag este o incercare sau un punct de care trebuie sa treci. O data ce treci de acest prag, lucrurile vor avansa si se vor schimba semnificativ. In orice mod s-ar schimba viata ta, dupa ce treci de acest prag, nu vei mai putea sa te intorci si sa faci ca lucrurile sa fie la fel ca inainte. 

Un alt exemplu poate fi schimbarea unui loc de munca sau atunci cand iti dai demisia si incepi o afacere pe cont propriu.

Casatoria poate fi alt prag sau asteptarea unui copil.

Cel mai mare obstacol in aceasta etapa este frica pentru ca stii ca o data ce faci acest pas nu te mai poti intoarce inapoi.

Acum te daruiesti calatoriei si esti de acord sa iti asumi consecintele si sa actionezi. Nu mai e cale de intoarcere, ai ars toate corabiile si ai pornit la lupta.

Etapa 6: Teste, aliati si inamici

Aceasta etapa poarte energia experimentarii – acele momente in care iti dai seama care sunt oamenii din viata ta pe care te poti baza si care sunt cei care te vor lasa la greu.

Pe langa asta, e si o etapa de autocunoastere in care tu poti deveni propriul tau inamic, pentru ca inamicii pot fi si interiori ( si aceia sunt cei mai crunti, de fapt pentru ca cei din exterior nu fac decat sa iti arate tot ceva din interiorul tau).

Ce reprezinta inamicul? Umbra noastra.

Ceea ce trebuie sa tii minte in aceasta etapa este ca nu poti transforma ceea ce judeci si ca ai nevoie de acceptare: a ta si a celor din jurul tau.

Atentie mare aici! Acceptare, nu toleranta . Ele nu sunt acelasi lucru

Ce sunt aliatii si care e rolul lor? Aliatii sunt oamenii care te ajuta in drumul tau si  care te fac sa iti dai seama ca esti pe drumul cel bun.

Ca si exemplu, de fiecare data cand primesc un e-mail de la un om care imi spune ca un articol sau una dintre cartile scrise de mine, l-a ajutat intr-o problema sau intr-un moment de impas, atunci simt ca fac ceea ce trebuie si ca sunt pe drumul cel bun.

Etapa 7: Apropierea de pestera cea intunecata

Aceasta etapa este una de pregatire. Simbolic, este pregatirea de dinainte de razboi, pregatirea de dinaintea marii incercari.

Lectia acestei etape este renuntarea la control.

Avem nevoie de certitudine si avem nevoie sa stim ca lucrurile se vor termina cu bine insa de cele mai multe ori aceasta nevoie ne saboteaza.

Mintea va incerca sa te opreasca spunandu-ti sa nu faci asta ca e prea inspaimantator si ca e posibil sa esuezi.

Cand se intampla asta, impulsul tau este sa bati in retragere insa aceasta retragere este o greseala.

Ceea ce trebuie sa faci in schimb, este sa inveti sa renunti la control si sa te increzi intr-o putere superioara tie. De aceea in aceasta etapa este foarte importanta legatura ta cu Divinitatea.

Nu coteaza religia ta, nu conteaza in ce crezi, poti sa fii ateu insa e foarte important sa ai o legatura cu ceva mai puternic decat tine pentru ca mintea ta nu poate gasi o rezolvare, nu poate anticipa ceea ce urmeaza si va intra in panica.

Si atunci, acea putere in care te increzi va fi punctul tau de sprijin.

A treia parte: Calvarul
 
Etapa 8: Moartea

Aceasta etapa reprezina atat moartea cat si consecinta acelei morti.

Nu vreau sa te gandesti la moarte la sensul propriu ci in sensul a ceva ce trebuie sa moara in viata ta,  pentru ca altceva sa se nasca in locul sau.

Moartea reprezina simbolic un moment in care chiar risti tot. De exemplu un astfel de moment poate fi cand ii zici sefului tau “ demisionez” sau cand ii spui partenerului “ divortez”.

In aceasta etapa are loc confruntarea directa cu cea mai mare frica a ta.

Petrecem mult timp incercand sa evitam aceasta moarte metaforica si nu realizam ca mai devreme sau mai tarziu ea se va intampla .Ia ca exemplu, moartea unei relatii. De multe ori, desi stim ca nu mai putem ramane cu acea persoana si ca urmatorul pas este despartirea, amanam aceasta moarte a relatiei din teama.

Ne e teama de spatiul gol ce vine o data cu moartea insa in realiatate acel spatiu se va umple, asta este treaba universului, si adora sa faca asta.

Insa ca acel spatiu sa se poate umple cu ceva mai bun, trebuie sa il golesti mai intai.

Vezi ce moarte trebuie sa infrunti si grabeste-te sa ajungi acolo pentru ca, cu cat vei trece mai repede de aceasta etapa cu atat mai repede vei ajunge la urmatoarea: recompensa.

Etapa 9: Recompensa

In aceasta etapa iti atingi obiectivul si intri in posesia comorii pe care o cautai.

Uneori aceasta comoara inseamna cunostinte noi, sau un nivel mai inalt de constiinta, nu trebuie sa fie neaparat o recompensa materiala, palpabila.

In aceasta etapa ti se dovedeste ca temerile tale de pana acum au fost nefondate.

Daca ii permiti, viata iti va dovedi ca multe din temerile tale sunt nefondate.

Am gasit pe internet o poza cu o definitie a fricii care mi-a placut foarte mule. False Evidence Appearing Real. In traducere, False dovezi ce par reale. Asta este frica. 

A patra parte: Intoarcerea

calatoria eroului 2

Etapa 10: Intoarcerea

Aceasta etapa marcheaza decizia de a te intoarce in lumea ta obisnuita. 

Care este primul lucru pe care vrei sa il faci atunci cand descoperi ceva nou, cand ai o revelatie?

Sa impartasesti experientele tale cu alti oameni. 

Unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre este reprezentat de relatiile pe care le avem cu ceilalti oameni.

De aceea etapa in etapa nr 10 trebuie sa iei decizia de a te intorce din acea lume in care ai ajuns prin calatoria ta si sa impartasesti celorlalti ceea ce ai invatat.

Etapa 11: Invierea

Disperarea si intunericul mai incearca inca o data, cu ultimele puteri sa te doboare.

Aceasta etapa este transformatoare si fara ea nu ai putea sa te intorci in lumea ta obisnuita.

Aici eroul este testat inca o data si aceasta etapa este e ca a doua moarte, doar ca acum tu esti mult mai experimentat si curajos, fata de inceputul calatoriei. Acum ai dezvoltat abilitattile de care ai nevoie pentru a merge mai departe in siguranta. 

Etapa 12: Intoarcerea cu elixirul

Ce e un elixir? E ceva wow! E o solutie care face lumea mai buna.

Elixirul reprezinta invataturile, abilitattile dobandite din aceasta calatorie, o noua perspectiva.

Poate fi iubire, libertate. Intelepciune, constienta, bani.

Indiferent de ce anume este acum este al tau pentru ca il meriti pe deplin si in acelasi timp esti gata sa il impartasesti cu ceilalti oameni pentru a face lumea mai buna.

Si, in final, acesta este scopul calatoriei eroului: sa faca lumea mai buna. 

P.S. In articolul viitor vreau sa scriu in detaliu despre una dintre aceste 12 etape.

Lasa-mi mai jos un comentariu si spune-mi despre care dintre etape ti-ar placea sa citesti data viitoare iar eu voi scrie despre cea mai votata dintre etape.

Pe curand, 

Alexandra David 

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

20 thoughts on “Cele doisprezece etape ale evolutiei

 • March 24, 2016 at 2:17 pm
  Permalink

  Hello! Pe mine ma intereseaza sa aflu mai multe despre etapa 8 si 9. Te pup si multumesc pentru toate materialele tale.

  Reply
 • March 24, 2016 at 12:06 pm
  Permalink

  Buna! As vrea sa stiu mai multe despre etapa 2, 7si 8. Multumesc!

  Reply
 • March 20, 2016 at 10:05 am
  Permalink

  As vrea sa dezvolti etapa nr 5

  Reply
 • March 20, 2016 at 10:00 am
  Permalink

  Vreau sa stiu mai multe despre etapa 10,11 si 12.Multumesc mult Alexandra.

  Reply
 • March 20, 2016 at 9:55 am
  Permalink

  Ma intereseaza etapa nr 3 si 8 🙂 Multumesc mult pentru tot ceea ce faci!

  Reply
 • March 20, 2016 at 9:22 am
  Permalink

  Buna,Alexandra! Ma intereseaza etapa 6 si 8.Multumesc pentru articol!

  Reply
 • March 19, 2016 at 9:58 pm
  Permalink

  Fain articol, sper sa scrii despre fiecare in parte detaliat, in ordinea pe care o doresti, multumesc pentru ce am citit 🙂

  Reply
 • March 19, 2016 at 7:28 pm
  Permalink

  Etapa 3 nu cumva ar trebui redefinita!? Asa cum e denumita acum pare un capat de drum si nu ar mai avea sens urmatoarele etape. Probabil pentru aceasta etapa mi-as dori o detaliere.

  Reply
 • March 19, 2016 at 6:47 pm
  Permalink

  Foarte bun articolul!!! felicitari
  Vreau sa aflu mai multe despre primele 3 etape, in special despre cea cu zona de confort

  Reply
 • March 19, 2016 at 6:44 pm
  Permalink

  nr 8 mi-a trezit cel mai mult interesul

  Reply
 • March 19, 2016 at 5:14 pm
  Permalink

  Cat de frumos si clar ai explicat! Etapa 2 si 8 🙂

  Reply
 • March 19, 2016 at 4:09 pm
  Permalink

  Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc !!! Etapa 8 și 11.

  Reply
 • March 19, 2016 at 11:50 am
  Permalink

  Buna Alexandra! Eu vreau sa stiu mai multe despre ultima etapa: intoarcerea cu elixirul, dar si despre etapa nr 8: moartea

  Reply
 • March 19, 2016 at 9:42 am
  Permalink

  Vreau sa stiu mai multe despre etapa nr 8. Multumesc! Super articol

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *