Nevoi

Astazi incep o serie de articole despre nevoile psihologice si spirituale si diferentele dintre oameni bazate pe nevoile primare si modul in care isi satisfac aceste nevoi.

La fel cum corpul nostru are nevoie de hrana, de somn, de apa si de alte resurse, asa si personalitatea nostra are nevoile ei.Tony Robbins a clasificat aceste nevoi in 2 categorii: psihologice si spirituale.

Fiecare cauta sa isi indeplinseasca aceste nevoi  in modul lui, in functie de mediul in care a crescut, de educatia primita, de sistemul de convingeri pe care il detine. Deciziile noastre mai mici sau mai mari sunt ghidate de implinirea acestor nevoi.

Eu am numit aceste nevoi, combustibili, deoarece ele actioneaza ca atare, motivandu-ne , dandu-ne energie. Cu cat dorinta de a satisface o nevoie este mai urgenta cu atat mai activi si motivati suntem.

Dupa cum am spus, aceste 6 nevoi se impart in 2 categorii. In prima parte vom vorbi despre primele 4 care formeaza nevoile psihologice. Acestea sunt :

1. Nevoia de certitudine

Toti avem nevoie de certitudine: de certitudinea unui venit stabil, a unui comfort, de cetitudinea unei reusite, de certitudinea ca suntem iubiti si acceptati, certitudinea ca suntem in siguranta. Este in natura umana.

Cand nu poti prezice o anumita situatie, creierul intra in alerta pentru a se concentra mai mult pe acel lucru.

Gandeste-te la o persoana cu care ai vorbit la telefon dar nu stii cum arata.Observa cat de diferit interactionezi cu  persoana atunci cand stii cum arata fata de una care nu stii cum arata. Daca nu ai certitudine e ca si cum ai avea o harta incompleta.Sau un puzzle de la care iti lipseste o piesa.

La fel e si cu produsele de pe piata. Atunci cand cumperi un produs ai certitudinea ca iti va aduce satisfactie.Daca ai indoieli, sau mai bine zis daca indoielile sunt mai mari decat certitudinea, in mod evident nu vei cumpara produsul.

2. Nevoia de incertitudine

In mod ionic, dupa ce obtii certitudine, te plictisesti 🙂  Avem nevoie de diversitate si surpriza, de necuoscut video poker pentu a ne mentine treji si in alerta.

Cand totul este sigur si previzibil apare rutina.Cand zilele incep sa semene intre ele incepi sa traiesti conform unui tipar.Cu cat intri mai mult in rutina, cu atat stagnezi mai mult.

3. Nevoia de importanta

Fie ca vrem sau nu sa recunoastem toti vrem sa ne simtim importanti. Inca de cand suntem mici incercam sa atragem atentia parintilor, a prietenilor, vrem sa ne simtim semnificativi in cercul nostru social. Vrem sa fim speciali si unci.
Unii fac bani pentru ca banii le da un sentiment ca sunt speciali si importanti, unii sunt spirituali, altii fumeaza, beau sau isi fac tatuaje.
Daca nu ai resurse, cultura, credinta sau inventivitate cea mai rapida cale de a te simti important este violenta.

4. Nevoia de legatura si dragoste

Chiar daca dragostea ne sperie pentru ca este un sentiment atat de diversificat si necunoscut, plin de neprevazut, cu totii avem nevoie de el.

Tony Robbins zice ca majoritatea oamenilor prefera sa aiba doar legaturi pentru ca dragostea ii sperie prea mul. In orice caz, avem nevoie de dragoste, pentru a ne satisface egoul sau sinele ( depinde de ce fel de dragoste vorbim).

Fiecare om are toate aceste nevoi, dar unele din ele primeaza.Comportamentul fiecaruia si modul de a actiona este marcat de nevoile primare pe care le are acel individ.

Unii oameni pot fi motivati dominant de incertitudine si atunci fac tot felul de lucruri ca sa o obtina cum ar bungee jumping sau sporturi extreme. Ei cauta noul, aventura, nu suporta rutina, adora creativitatea si inovatia.

La unii oameni primeaza nevoia de importanta si acestia vor face orice ca sa fie in centrul atentiei, direct sau indirect. Putem observa aceasta nevoie inca de cand suntem mici, cati copii ai vazut ca se intorc de pe o parte si alta si sunt rosii de plans pentru ca parintii nu vor sa ii satisfaca un capriciu? Sau cati adolescenti ai vazut care beau, fumeaza sau se drogheaza? Sau cati oameni ai vazut plini de tatuaje si cercei? Toti tipa dupa un singur lucru: atentie, insa fiecare in felul lui.  Cand nu vor mai avea nici o resursa, creativitate sau inventivitate pentru a se simti importanti in ochii celorlalti vor recurge la violenta.

Unii oameni au ca nevoie primara certitudinea si sunt obsedati de control, de garantii, vor sa fie siguri si asigurati ca totul va iesi cum trebuie. Acesti oameni isi fac planuri si liste interminabile cu ce au de facut, planifica totul la sange, urasc surprizele ( mai ales pe cele neplacute pe care le numesc probleme).

Urmatorul articol este continuarea seriei articolelor despre nevoi si va contine celelalte 2 nevoi spirituale, care completeaza fiinta umana.

Pe curand,

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

2 thoughts on “Cei 6 combustibili (partea I)

  • November 13, 2012 at 1:33 am
    Permalink

    Salut. Ai un sait ce merita vizitat. Te uiti si la saitul meu de anunturi gratuite? E taman.ro Multumesc!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *