Luarea deciziilor

Astazi vreau sa iti spun despre un lucru care are puterea de a-ti schimba viata intr-o secunda. Este vorba despre puterea ce sta in spatele obiectivelor si a actiunii. Ne inconjoara zilnic, de cand ne trezim pana cand adormim. Elementul cheie ce te impulseoneaza sa actionezi este DECIZIA. Orice am vrea sa facem, oriunde am vrea sa ajungem in viata, decizille ne insotesc pretutindeni. In fiecare zi luam sute de decizii pe baza valorilor si principiilor noastre. Decidem zilnic daca sa ne dam sau nu jos din pat, decidem sa iesim sau nu la o intalnire, decidem chiar si in ce stare suntem, daca suntem suparati sau veseli (desi nu pare asa si dam vina pe circumstante).

Prezentul nostru este oglindirea deciziilor ce le-am luat in trecut iar viitorul nostru va fi suma deciziilor ce le luam acum.Multi oameni spun ca viata lor este rezultatul circumstantelor, a destinului sau a unor intamplari. In realitate, deciziile sunt cele care iti determina viata.

Majoritatea deciziilor pe care le luam sunt luate inconstient, automat. Insa te poti folosi de puterea deciziilor ca sa iti atingi obiectivele pentru ca  decizia de a lua sau nu actiune pentru a duce la implinire un scop  este cea care deosebeste un vis implinit de unul neimplinit Cu totii avem o oarecare idee despre lucrurile pe care le vrem. Unele sunt generale cum a fi iubire, bani, sanatate, altele sunt precise: o masina noua, o casa, o excursie in locul X, 10 kilograme in minus, o relatie, insa fara decizia de a porni in calatoria spre obtinerea acestora, nu am avea nimc. Daca nu iei nici o actiune spre a-ti atinge scopul, inseamna ca nu te-ai decis cu adevarat.

Nu spera, decide-te!

Sunt 3 feluri de oameni:

1  Oamenii care vor ca ceva sa se intample – acestia isi doresc ca lucrurile sa se intamople pur si simplu, sau sa dea peste ei un noroc chior

2. Oamenii care iau decizii constiente bazandu-se pe angajament

3.  Oamenii care iau decizia sa nu ia decizii – sunt acel gen de oameni care cand se afla in impas sau cand viata lor e naspa nu inteleg cum de s-a intamplat asa ceva si cum de au ajuns aici.

Decizia este cea mai puternica arma ce te ajuta sa iti implinesti obiectivele. O data ce te-ai decis ce anume vrei, indiferent de suisuri si coborasui, mai devreme sau mai tarziu vei ajunge acolo. Multi dintre noi ratacesc prin viata sperand sa le fie mai bine, insa nu iau nici o decizie in sensul asta.Doar spera ca intr-o zi le va pica ceva din cer.

Orice decizie implica luarea unui angajament.Cand te decizi sa ti o cura de slabire, iti iei angajamentul ca o vei respecta intocmai.

Angajamentul spulbera toate scuzele ( “Nu am timp”, “Nu pot”, “Nu am destula vointa”, “Sunt prea in varsta”, “Sunt prea ocupat”) si elibereaza calea spre realizare iar tu incepi sa vezi clar cum vei ajunge sa iti indeplinesti obiectivul. Fara angajament te afli ceata.

Perfectioneaza-te in luarea deciziilor

Poate in trecut ai facut decizii care nu te-au adus unde iti doreai sau s-au dovedit a nu fi inspirate. E omenesc, cu totii gresim. Insa fii sigur ca daca vei lasa totul in seama hazardului sau daca vei lasa pe altii sa ia decizii pentru tine, nu vei ajunge niciodata unde visezi. Chiar si o decizie proasta are avantajul de a-ti arata ca drumul pe care mergi nu te va aduce unde vrei. este un semnal ca trebuie sa iti schimbi planul.

Multora le e frica sa ia decizii, le e mult mai usor sa li se spuna ce trebuie sa faca. Asta se intampla pentru ca nu isi asuma responsabilitatea pentru viata lor. Tony Robbins compara capactitatea de a lua decizii cu un muschi, care, daca nu e antrenat, se atrofiaza. Cu cat iei mai putine decizii sa actionezi pentru a-ti atinge obiectivele, cu atat mai greu iti va fi sa le ii mai incolo.Cu cat mai multe decizii iei, cu atat mai bun vei fi si cu atat mai mare va fi probabilitatea ca tu sa iei decizii corecte. Incepe cu deciziile mici si continua cu cele mari.

Inchei cu un citat care m-a inspirat: “Suntem forta creatiei in viata noastra si prin deciziile noastre mai degraba decat prin conditia noastra, invatand sa facem anumite lucruri, ne atingem obiectivele” Stephen Covey

Pe curand,

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *