amanarea

 

Ai știut vreodată că trebuie să faci ceva dar totuși ai amânat?

Te-ai simțit vreodată lipsit de chef, motivație sau entuziasm?

Dacă răspunsul este “da”, am vești bune pentru tine:nu ești singurul!

Milioane de oameni își amana zilnic obiectivele și lucrurile ce le au de făcut.

Însă din acești milioane de oameni o mică parte și-a dat seama unde greșesc și au încetat să își pună dorințele pe stand-by.

Avem 2 stări prin care sunt sigură că ai trecut și tu:

 1. Starea de energie/ flux/ motivație

Nu voi intra prea în detaliu pentru că nu asupra stării de flux vreau să mă cocentrez în articolul de astăzi. Cu toții avem momente în care ne simțim ca și cum am putea muta oricând munții din loc, momente în care facem ceea ce ne propunem în mod natural și în care ne simțim foarte motivați.

Problema este că starea de flux nu e permanentă. Într-adevăr sunt tehnici prin care ți-o poți induce însă tot vor există momente în care pur și simplu nu vei avea chef și vei amâna ceea ce ai de făcut.

 1. Lipsa de chef/energie/motivație – amânarea

Cea de-a doua stare este lipsa de chef și aceasta este cea mai importantă stare pentru că ea favorizează amânarea și în cele din urmă renunțarea.

Dacă azi nu ai chef să faci ceea ce ai spus că vei face (oricare ar fi acel lucru) și te lași condus de această stare, atunci vei deschide o cale mult mai ușoară amânării iar data viitoare când vei avea tentația să amâni îți va fi mult mai ușor să o faci.

Așa funcționează creierul uman și dacă ai amânat o dată un lucru, îți va fi mai la îndemână să îl amâni și a doua oară.

Cu cât mai des faci ceva, cu atât e mai ușor să faci acel lucru și în viitor.

De aceea cel mai important moment pentru a face ceea ce trebuie să faci este atunci când nu ai chef pentru că în acest fel te setezi să faci ceea ce ai spus că vei face, când ai spus că vei face.

Și de fapt, această este disciplina: să faci ceea ce trebuie să faci, când trebuie să faci, chiar dacă ai sau nu chef.

Am amânat în toate domeniile din viața mea:

– sport și dietă:

“Lasă că mă duc mâine la sală, azi nu am chef să merg.”

“Lasă că de luni nu mai mănânc dulciuri, acum nu am chef să mă abțin.”

– viața profesională:

“Voi scrie mâine articolul, astăzi nu mă simt inspirată”

– schimbări pe care trebuia să le fac:

“Mai stau un pic, acum nu e momentul potrivit.”

– ieșirea dintr-o relație despre care știam că se va sfârși mai devreme sau mai târziu:

“Nu pot acum, mai aștept un pic poate se rezolvă lucrurile.”

Și tot amânând, mi-am dat seama că deși susțin că îmi doresc anumite lucruri, nu sunt dispusă să le plătesc prețul.

Există o regulă universal valabilă care spune că orice lucru are prețul său, ceea ce înseamnă că pentru orice lucru pe care îl obții, trebuie să renunți la alt lucru.

De regulă privim renunțarea ca pe ceva rău, ca pe ceva ce suntem nevoiți să facem, însă dacă alegi să o privești din altă perspectivă și dacă o faci conștient, renunțarea poate deveni salvarea vieții tale.

Un alt fel de renunțare – avantajul de a spune nu

Vezi pe stradă un Ferrari, îți place și ai vrea să ai și tu unul.

Dar dacă ți-aș spune că pentru a avea acel Ferrari trebuie să muncești timp de 5 ani, de exemplu, în fiecare weekend și să renunți la timpul tău liber ai fi dispus să plătești acest preț?

Poți înlocui Ferrari-ul cu orice lucru pe care ți-l dorești pentru că orice are un preț: de la lucruri materiale până la relațiile dintre oameni și mulți nu sunt dispuși să platesca acest preț, și de aceea nici nu au ceea ce își doresc.

Renunțarea conștientă o faci atunci când spui “nu” unor lucruri de dragul obiectivului tău.

Când am scris cartea Fă cunoștință cu cea mai bună variantă a ta, am renunțat la 50% din lucrurile pe care le făceam în timpul liber că să am timp să o scriu.

Degeaba vrei ceva dacă nu ești dispus să plătești prețul.

Acest preț este diferit pentru fiecare și treaba ta este să îți dai seama la ce anume din viața ta trebuie să renunți ca să ai lucrurile pe care ți le dorești.

Poate fi o parte din timpul tău liber, poate fi un job, poate fi o relație, pot fi ore petrecute cu prietenii sau cu familia.

De exemplu:

Dacă vrei pătrățele pe abdomen trebuie să lucrezi la sală și să ai o dietă strictă. Asta cere disciplină, voință, timp de pregătire a meselor și timp de mers la sală.

Dacă vrei să fii sănătos trebuie să renunți la fast food, să faci mișcare și să ai grijă de sănătatea ta.

Dacă vrei succes în carieră trebuie să îți formezi noi abilități, să investești timp și energie în ceea ce faci și să te implici în cariera ta.

Dacă vrei relații faine cu oamenii din jurul tău trebuie să înveți să comunici cu ei, să fii deschis și îți dezvolți abilitatea de a te pune în locul celuilalt.  

Am dat câteva exemple însă ceea ce am scris nu este bătut în cuie și poate pentru tine nu este valabil.

Tu ești singurul care știe la ce trebuie să renunți, la ce trebuie să spui “nu” și ce trebuie să elimini din viața ta ca să ai ceea ce îți dorești.

Cert este că atunci când amâni ceea ce trebuie să faci, nu ești dispus să plătești prețul și prin urmare nu îți vei îndeplini nici obiectivul.

Iar dacă vei continua să amâni atunci când nu ai chef să faci ceva, vei sfârși prin a renunța de tot la obiectivele tale, unul câte unul, și asta nu îți va afecta doar experiențele ci și felul în care te privești pe tine însuți.

De fiecare dată când amâni și când nu faci ceea ce ai spus că vei face, încrederea ta în tine mai scade un pic și vei ajunge într-o zi să spui că nici nu mai are sens să mai încerci să faci ceva pentru că oricum nu vei reuși.

Cel mai important lucru cu care vreau să rămâi din articolul de astăzi este că lipsă de chef este una din stările cheie pe care le ai și acesta este cel mai important moment pentru a acționa.

Așa că, data viitoare când nu ai chef să mergi la sală, să lucrezi sau să îți dezvolți o abilitate, amintește-ți că treci printr-un moment cheie în care ai puterea să îți reprogramezi mintea să nu renunțe la obiectivele tale și în care o poți orienta spre succes.

Ca de obicei, te aștept mai jos la secțiunea comentarii pentru a-mi împărtăși povestea ta despre amânare:

– Care sunt activitățile pe care ești cel mai tentat să le amâni?

– Prin ce alte metode ai depășit amânarea?

Pe curând,

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

3 thoughts on “Care este cel mai important moment al zilei pentru a învinge amânarea

 • May 10, 2015 at 6:02 pm
  Permalink

  Aman lucrurile atunci cand mi se par foarte grele( exercitiile la germana sau exercitiile fizice) desi se dovedesc ca nu sunt atat de grele doar mintea gaseste oarecum scuze ca sa nu ma apuc de munca.

  Am depasit amanarea (desi mai am unele scapari) deoarece am incrput sa-mi organizez lucrurile sa-mu setez 3-4 tinte pe zi(to do-list)

  Reply
 • May 10, 2015 at 5:20 pm
  Permalink

  Hahahahahah! Nu-mi vine să cred; am primit articolul exact când făceam o amânare a învăţatului. :))) Chiar mă gândeam că începusem în forţă, cu un program bine stabilit la care am adăugat citate de motivaţie, gânduri şi obiective, aşa cum m-ai învăţat.Ei bine şi cam de 3-4 săptămâni am început să scad orele din program, ba chiar la unele am renunţat de tot şi mă îngrijorează situaţia. Adică exact acum când am BAC-ul mă- nec la mal şi mă compromit aşa, de pe-o zi pe alta. Scriu, dar nu suficient, nu cât îmi propusesem. Mi-am dezactivat contul de Facebook acum o lună şi ceva şi mi-am propus să mi-l reactivez după ce termin tot tărăboiul, dar pierd vremea holbându-mă pe alte conturi: Instagram, Pinterest; o prietenă mă tot zăpăceşte să intru pe Viber să vorbim şi adorm târziu, iar dimineaţa, bineînţeles că nu mă pot trezi să-mi respect programul şi aşa mă dau cu alte treburi şi munca pentru învăţatul meu se micşorează pe zi ce trece. De curând am început să-mi recitesc programul şi declaraţia pe care am făcut-o la început, când am început să mă preocup de personalitatea mea şi asta m-a mai trezit puţin la realitate, iar de fiecare dată când amân trezitul dimineaţa îmi amintesc de o lecţie ,pe care am citit-o undeva, despre problema asta şi cu chiu cu vai mă dau jos din pat cu gândul că: ,,Nimeni nu te-a pus să stai pân’ la 1-2 noaptea la taclale cu Ramona pe Viber; acum, îndură”. Sloganul mercenarilor: ,,Rabdă-ţi osânda-n tăcere! Mergi mai departe ori crapă!Aici!” 😀 Ei bine….şi cam aşa stă situaţia…. Trebuie să-mi revin!
  Numai bine! Spor pe mai departe! 😉

  Reply
 • May 10, 2015 at 5:01 pm
  Permalink

  Imi place cum ai “asternut” cuvintele, chai si ideea de a face “cand nu am chef”. Ce am inlocuit eu in textul tau, era cuvantul TENTAT cu “talentat”, pana la urma poti face putin haz, adica in mare parte toti avem un talent la amnare.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *