In prima parte a articolului pe care o poti citi aici am vorbit despre “iubirea” toxica si “iubirea” iluzorie.

Pun in ghilimele cuvantul iubire pentru ca in articolul viitor vreau sa lamurim ce inseamna cu adevarat iubirea.

Tiparele iubirii esuate despre care am vorbit si voi vorbi in continuare pot fi confundate cu iubirea insa ele nu au nici o legatura cu ea.

Au mai ramas patru tipare ale iubirii esuate: iubirea unilaterala, iubirea triunghiulara, iubirea interzisa si iubirea sexuala.

3. Iubirea unilaterala

Iubirea unilaterala este iubirea intr-un singur sens. Ea se poate manifesta ori intr-o relatie ori in lipsa unei relatii.

Cu cat celalalt este mai indisponibil si cu cat jocul atragere-respingere dureaza mai mult, cu atat esti mai atras in el si il doresti mai mult.

Cand te indragostesti de oameni care sunt indisponibili emotional si cand ti se pare ca cei care sunt disponibili nu te atrag suficient de mult sau nu sunt destul de buni e momentul sa te intrebi daca esti prins in tiparul iubirii unilaterale.

Cand te afli in acest tipar de ceva timp esti tentat sa crezi ca ai ghinion in dragoste si ca dai mereu peste persoane nepotrivite. Insa, cat timp esti in acest tipar, persoanele potrivite ti se vor parea nepotrivite.

Iubirea unilaterala este iubirea infantila pentru ca, cu cat persoana pe care o iubesti este mai indisponibila sau mai indiferenta cu atat te simti mai atras de ea. Insa, o data ce iti acorda atentia pe care o vrei incepi sa devii din ce in ce mai dezinteresat.

Mi-au placut mereu barbatii care pareau inaccesibili. Imi placea sa imi dovedesc mie ca de de fapt nu sunt chiar atat de inacesibili precum par. Iar cand mi se acorda atentie, rolurile se inversau. Brusc, acel barbat pana nu demult inaccesibil, care semana in ochii mei cu un semizeu cobora printre muritorii de rand si nu mai reusea sa imi capteze atentia. Din contra, mi se parea prea siripos, prea insistent sau prea ascultator.

Si mi-a luat ceva timp sa ies din acest tipar si sa imi dau seama ca tot ceea ce voiam de fapt e sa imi maresc stima de sine, sa ma simt mai speciala, mai buna, sa am ce nu poate avea oricine.

Mi-am dat seama ca acest joc al puterii, al atractiei si al respingerii nu e decat o joaca pentru copii care nu duce nicaieri.

Primul pas de a iesi din tiparul iubirii unilaterale este lucrul cu tine insuti: constientizarea si auto-observarea. Si cu cat vei deveni mai constient si vei sti de ce simti atractie pentru cineva indisponibil, cu atat atractia se va risipi si isi va pierde din intensitate.

Cheia acestui tip de iubire este mintea: cu cat mai multi simti ca celalalt se joaca cu mintea ta, cu atat esti mai atras. Dar si cheia eliberarii sta tot in minte, insa de data asta presupune sa preiei tu puterea asupra ei.

4. Iubirea triunghiulara

Ne implicam intr-o iubire triungulara atunci cand aducem o a treia parte in relatie.

Iubirea triunghiulara e aceea care se imparte la trei, aceea in care pe langa cei doi protagonisti ai cuplului mai exista o a treia persoana care influenteaza relatia sau care influenteaza unul din parteneri.

Poate fi o alta femeie sau un alt barbat, poate fi mama lui sau mama ei, poate fi prietena ei cea mai buna sau prietenul lui cel mai bun.

In general, un triunghi inseamna aproape intotdeauna ca exista probleme in acea relatie iar una din parti fuge catre o a treia parte sa gaseasca alinare.

Insa un conflict in cuplu nu se poate rezolva decat in doi, de aceea modalitatea de a rupe tiparul iubirii triunghiulare este sa transformi triunghiul intr-o linie, asa cum era la inceput, si sa iti rezolvi conflictul cu partenerul.

5. Iubirea interzisa

Egoul adora relatiile interzise pentru ca il fac sa se simta mai important. Neprevazutul si interzisul incita mintea si aprinde simturile.

Insa, o iubire interzisa e posibil sa nu fie cu adevarat iubire ci o forma de razvratire.

Copilul ascultator dominat de parinti are o relatie cu genul de femeie pe care parintii sai nu o tolereaza, tocmai pentru a se razvrati impotriva lor si pentru a le arata ca el face ceea ce vrea chiar daca nu are acordul lor.

Iubirii interzise ii place secretul pentru ca daca cuplul si-ar lua angajamentul unul in fata celuilalt si impreuna in fata lumii, iubirea nu s-ar mai numi interzisa: mai devreme sau mai tarziu societatea, parintii sau cine mai e impotriva nu vor avea altceva de facut decat sa accepte.

Daca iubirea inca a ramas secreta si nu iti poti imagina cum ar fi daca nu ar mai fi secreta ( adica nu ai curajul sa faci acest pas), va trebui sa recunosti ca fix razvratirea ta impotriva lor este cea care alimenteaza pasiunea si iubirea in relatie.

6. Iubirea sexuala

Dorinta poate fi usor confundata cu iubirea, mai ales la inceput. Si capcana iubirii sexuale este ca iubirea de lunga durata nu exclude atractia sexuala.

Insa, daca nu o alimentezi, atractia sexuala pentru aceeasi persoana e greu de mentinut in timp.

Iubirea sexuala se bazeaza in primul rand pe aspectul fizic, pe noutate si pe chimia dintre doua persoane. Ea devine o problema in momentul in care o confunzi cu iubirea propriu zisa sau in momentul in care unul din parteneri simte doar iubire sexuala si celalalt isi doreste mai mult.

O relatie cuprinde 3 sisteme: iubire, atasament si atractie sexuala. Ideal este ca intr-o relatie sa se gaseasca toate, pentru ca ea sa functioneze insa de multe ori ele se confunda intre ele sau unele lipsesc cu desavarsire si atunci relatia nu este ceea ce tu iti doresti.

Iubirea sexuala ofera multe beneficii: de la ridicarea stimei de sine pana la remediu impotriva singuratatii si singura modalitate de a o depista este aceea de a fi atent la indicii: simti mai mult pentru acea persoana, vrei mai mult de la acea persoana, o iubesti dincolo de dorinta fizica?

Pe curand,

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *