Obiective

Cu totii vrem lucruri si cu totii avem dorinte si obiective, de la lucruri materiale precum case, masini, telefoane, haine pana la lucruri legate de dezvoltarea personala, profesioanala si spirituala.

Este ceva normal, dar stii ce se ascunde in spatele dorintelor tale?Stii de ce vrei un anume salariu, un anume tip de partener sau o anume slujba? Ce te motiveaza si ce te face sa nu renunti la dorinta ta?

In spatele fiecarui obiectiv pe care ni-l fixam sta o valoare.Cand actionam in functie de valorile noastre suntem in armonie cu ceea ce vrem si avem sanse mari sa ne indeplinim dorintele.

De exemplu un tata care vrea sa obtina un salariu mai mare pentru a oferi un trai mai bun familiei sale. Lucreaza mai mult pentru a-si atinge obiectivul, obtine o promovare si cu timpul incepe sa uite de familie si sa o neglijeze, concentrandu-se mai mult pe munca. Si astfel obiectivul lui nu mai e in concordanta cu valoarea care a stat in spatele lui. Valoarea lui este familia insa el isi neglijeaza familia pentru a-si atinge obiectivul. Atunci intervine frustrarea, stresul si nefericirea.Cand neglijezi valoarea ce sta in spatele obiectivului devii nefericit cu toate ca ti l-ai atins.

Uneori ne alegem dorintele fiind constienti de valoarea ce sta in spatele ei, uneori o facem inconstient, sau suntem dusi in eroare.

Iata 3 pasi pentru a deveni constient de valorile tale pentru a le corela cu obiectivele pe care ti le-ai fixat:

             1. Alcatuieste-ti o lista a valorilor tale

Ai o multitudine de valori din care poti alege cum ar fi Iubire, Libertate, Familie, Distractie, Prieteni, Evolutie, Cariera, Bani.

Intreaba-te ce este mai important pentru tine in viata si care iti sunt prioritatile. Sunt mai importanti banii sau iubirea? Cariera sau familia?

2. Alcatuieste-ti o lista de obiective

Fa o lista cu obiectivele tale principale. Este foarte important sa ai o viziune clara a ceea ce vrei. Inainte de a obtine un lucru in realitate, mai intai trebuie sa ti-l imaginezi mental.

Ca sa iti fie mai usor ia o coala de hartie si imparte-o in 6 dreptunghiuri:

Sanatate – aici scrie cum ai vrea sa fie starea ta de sanatate, ce greutate ai vrea sa ai, daca vrei sa ai o anume ameliorare, daca vrei sa ai un corp mai tonifiat etc

Cariera – ce fel de sef ti-ai dori sa ai? Ce fel de echipa? Cate ore ai vrea sa lucrezi pe zi? Cate zile de conceidu ai vrea sa ai pe an? Unde ti-ar placea sa fie biroul tau?

Bani – Cati bani vrei sa faci pe luna? Vrei venit activ sau pasiv? Vrei bani pentru educatia copiilor tai? Daca da ce tip de educatie si unde. Vrei baani pentru calatorii? Daca da unde vrei sa calatoresti ?

Relatii – ce fel de prieteni vrei sa ai? Cu cine iti place sa iti petreci timpul liber? Ce fel de relatie de cuplu iti doresti? Cum arata si se comporta partenerul ideal in viziunea ta?

Lucruri Materiale – daca vrei o casa descrie exact cum ti-ar placea sa fie, daca vrei o masina precizeaza culoarea, tipul masinii, si ce dotari vrei sa aiba, daca iti doresti un laptop sau un telefon descrie-le in cele mai mici detalii.

Dorinte personale – poate vrei sa fii mai active, poate vrei sa fii mai altruist sau poate vrei sa nu te mai intereseze atat de mult ce zic altii despre tine. Noteaza-ti aici toate dorintele tale personale

         3. Gaseste legatura dintre valori si obiective

Odata ce ai o imagine clara asupra a ceea ce vrei, trebuie sa descoperi ce anume te–a impins spre acele dorinte. Ce sistem de credinte si valori stau la baza obiectivelor tale?

Pentru a afla asta ia fiecare obiectiv in parte si intreaba-te “de ce vreau sa obtin asta”? Apoi va urma alt raspuns, si apoi te vei intreba iar de ce vrei sa obtii asta. Daca raspunsul se repeta inseamna ca ai descoperit valoare din spatele obiectivului

Iata un exemplu ca sa intelegi mai bine ce vreau sa zic.

Sa zicem ca vrei sa ai afacerea ta. De ce vrei sa ai afacerea ta? Ca sa ai mai multi bani? De ce vrei sa ai mai multi bani? Ca sa poti sa iti permiti o viata mai buna? De ce vrei sa ai o viata mai buna? Pentru a putea face lucrurile care iti plac : sa calatoresti, sa zicem. De ce vrei sa calatoresti? Pentru ca sa vezi alte locuri sis a inveti alte lucruri despre alte culture. De ce? Pentru a evolua. Deci valoare de baza care sta la baza obiectivului de a avea propia afacere este de a evolua.

Poate parea banal si evident dar ai fi surprins sa afli cat de multi oameni nu isi cunosc adevaratele valori.

P.S.Pentru a-ti atinge mai rapid obiectivele si pentru a avea o viziune mai clara asupra lor te sfatuiesc sa iti faci un plan de actiune pentru fiecare obiectiv in parte.

 Daca esti interesat de modul cel mai eficient de a intocmi un plan de actiune scrie-mi un comment si voi mai publica  o continuare a acestui articol in care te voi invata cum sa intocmesti planul de actiune unui obiectiv.

Alexandra David

A APARUT CARTEA DRAGOSTEA DEPENDENTA! PENTRU MAI MULTE DETALII CLICK PE IMAGINE 

DD_3D_001

2 thoughts on “Trei pasi simpli pentru a afla ce vrei cu adevarat

 • November 27, 2013 at 4:15 pm
  Permalink

  si mie mi-a placut…si eu astept planul de actiune….

  Reply
 • August 15, 2012 at 5:39 pm
  Permalink

  Excelent articol! Astept cu interes planul de actiune.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *